Despre Artă, Pace și Război

Alois Riegl definește monumentul, în lucrarea sa "Cultul modern al monumentelor", ca "operă creată de mâna omului și edificată în scopul precis de a conserva pentru totdeauna prezent și viu în conștiința generațiilor viitoare memoria unei anume acțiuni sau a unui anume destin." De asemenea "semnificația unui monument, a unui tablou sau sculpturi este legată de cultura și viața socială din momentul creării sale. Faptul că în conținutul său semnificația este în mod fundamental legată de o valoare socială îi conferă un interes istoric și uman excepțional.1
Am ales să exemplific aceste definiții, frumos conturate în cuvinte, în rândurile următoare prin câteva creații care glorifică și comemorează pacea și victimele războaielor. Alegerea acestor exemple este una subiectiva cu o doză de implicare emoțională, dar elocventă și reprezentativă pentru acest context. Ce rămâne dupa un război... cu greu se poate exprima în câteva cuvinte, dar cu siguranță emoția amintirii, memoria unor trăiri și fapte pot fi păstrate într-o formă ce poartă numele de monument de for public.


Memorialul Veteranilor din Vietnam - Washington

Monumentul, cunoscut și sub numele de Zidul, comemorează barbații și femeile care au murit în timpul razboiului din Vietnam. Forma acestuia este una diferită de cea a monumentelor comemorative cu care poate sunt obișnuiți unii, aici practic întreg ansamblul este desfășurat pe orizontală, are o formă de V și este situat în Constitution Gardens. Proiectul este opera artistei Maya Lin și se compune din doua ziduri negre triunghiulare din granit săpate în pamant la un unghi de 125 de grade. Fiecare zid are o lungime de 76 de metri și începe de la înăltimea de 20 de centimetri continuând până la o înălțime de 3 metri. Numele celor 58.000 de victime ale războiului sunt inscripționate pe zid, fiecare nume având alături un simbol. Rombul din dreptul numelui indică faptul că persoana respectivă a fost ucisă iar o cruce indică dispariția persoanei. Inaugurat în anul 1984, monumentul a fost unul controversat din cauza formei atipice. Forma asemeni unei tăieturi în pământ simbolizează țara divizată în două din cauza războiului, iar lista numelor ce pare fără sfârșit este oglinda sacrificiilor și consecințele unui astfel de eveniment.

Wall for Peace - Paris
Se compune din doisprezece panouri de sticlă în care cuvantul PACE este scris în 32 de limbi și 13 alfabete. Are o lungime de 16 metri, 13m lățime și 9m înălțime
Mur de la Paix a fost construit in anul 2000 pe partea de sud a parcului Parc du Champ de Mars, în fața Școlii Militare.
Acesta simbolizează trecerea în mileniul nou și a fost inspirat direct de Zidul Plângerii din Ierusalim. Prezența monumetului ar fi fost una tmeporară, însă în prezent se află în acest loc. Creatorii Mur de la Paix sunt Marek și Clara Halter și arhitectul Jean-Michel Wilmotte.

Les Braves - Franța
Les Braves este un monument situat pe Omaha Beach în satul St. Laurent-sur-Mer, în Normandia. Monumentul comemorează soldații americani căzuți, în al ll al doilea război mondial, care și-au pierdut viața pe plajele din Normandia în ziua de 6 iunie 1944.

Memorialul este conceput din trei elemente: Aripile Speranței, Libertatea și aripile Fraternității. Artista de origine franceza Anilore Banon, a creat monumentul în anul 2004, comandat de guvernul francez pentru a comemora 60 de ani de D-Day invazia din Normandia.În centru sunt plasate șapte coloane din oțel inoxidabil și un grup de cinci coloane curbate în partea superioară. Două coloane stau în poziție verticală cel mai înalt ajungând la 30 de picioare. Aripile realizate din oțel inoxidabil stau cu grație pe ambele părți. Monumentul inițial a fost amplasat temporar, însă a rezistat timpului și tuturor intemperiilor, iar in prezent se poate regăsi în acest loc.

Memorialul Holocaustului - Berlin
Acest monument a fost realizat de arhitectul american Peter Eisenman și a fost inaugurat în anul 2005 pentru a comemora moartea celor șase milioane de evrei la 60 de ani de la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Proiectul are o structura atipică. Este construit pe o suprafață de 19.000 de metri pătrați și este format din 2711 lespezi de piatră aranjate într-o structură tip grilă care coboară în pantă și îngustează treptat distanța dintre lespezi. Înălțimea acestora variază de la câțiva centimetri la doi metri. Odată pătruns în interiorul monumentului, traseul îngust creează un sentiment de instabilitate, dezorientare și nesiguranță, atmosfera confuză poate fi asociată trăirilor ce descriu evenimentele prin care au trecut milioane de evrei.
Situat în apropierea porții Brandenburg, monumentul impresioneaza prin dimensiunea sa, structura asemănătoare unui labirint, dar mai ales prin senzațiile provocate odată cu intrarea în acest spațiu.

1. Raymond Lemaire, Authenticite et patrimoine monumental, Restauro, nr.129/1994, p.11


Sursele imaginilor le găsiți aici:
Memorialul Holocaustului - arhiva personala
Les Braves - http://saintluciasculpturepark.com/portfolio/anilore-banon/
Wall for peace - http://blog.kenkaminesky.com/2010/04/21/le-mur-pour-la-paix-and-eiffel-tower-at-dawn-paris-france/
Memorialul Veteranilor din Vietnam - https://ro.pinterest.com/suorient/maya-lin/

Save

Save

Save