July 31, 2016

Noutati

Albumul Marii Uniri, Samoilă Mârza

1 Decembrie 1918 reprezintă un moment istoric crucial pentru identitatea poporului nostru: momentul Marii Uniri - idealul național in sfarșit implinit. Un fotograf și camera lui de fotografiat ne fac să trăim, la un secol distanță, ceva din „culoarea”, speranța și gravitatea acestor zile insemnate. Cine este Samoilă Marza? Cine este cel care a rămas cunoscut drept fotograful Marii Uniri? Editura Monitorului Oficial și Arhivele Naționale ale Romaniei vă invită să-l descoperiți, intr-un album elegant, bilingv (romană-engleză), ce reproduce fotografiile unui alt album, apărut acum aproape 100 de ani, dăruit de către fotograful insuși marelui om politic Iuliu Maniu.

Cu un text introductiv semnat de istoricul Radu Marza, din familia lui Samoilă Marza, albumul de față conține 32 de fotografii, dintre care 5 infățișează momentul propriu-zis al Adunării Naționale de la Alba Iulia, iar restul alte evenimente ori aspecte importante de la sfarșitul anului 1918 și inceputul anului 1919: ceremonia de depunere a jurămantului și de sfințire a steagului tricolor al unităților militare romanești din Viena, momentul plecării spre Alba Iulia a unui grup de țărani din satul natal al fotografului, Galtiu, imbrăcați in straie de sărbătoare, sosirea la Alba Iulia a generalului francez Henri Berthelot, un grup de ofițeri ai Regimentului nr. 5 de Vanători de Munte, alături de intelectuali, notabilități din oraș, țărani, porțile I și a III-a ale cetății din Alba Iulia, respectiv monumentul eroilor de la Custozza, aflat in piața centrală a cetății. Celor menționate mai sus li se adaugă o fotografie de grup ce-i reprezintă pe membrii Consiliului Dirigent al Transilvaniei, Bănatului și părților romanești din Ungaria și o frumoasă fotografie de tinerețe a fotografului.

Save

Save

Save

 

iunie 2016 - august 2017
Un omagiu adus Majestătii Sale Regele Mihai I la împlinirea a 95 de ani de viață 

150 de ani de la venirea Principelui Carol I în țară şi 95 de ani de viaţă ai Majestății Sale Regele Mihai I, reprezintă un bun prilej de a evoca România Regală. A fost un răstimp de modernizare, de consolidare instituţională și de cultivare a valorilor europene.

Pentru rememorarea acelui răstimp optimist şi celebrarea în general a copilăriei – cu inocenţa şi duioşia ei irepetabilă – Asociaţia România Culturală a organizat o Expoziție itinerantă de fotografie și dorește ca, într-un viitor apropiat, să editeze și un Album excepțional, cu imagini din primii ani de viaţă ai viitorului Rege Mihai I al României.
Expoziția de fotografie cuprinde imagini de epocă, care-l ni-l înfățișează pe Regele Mihai I, în diferite ipostaze din viaţa sa cotidiană, de la activități educative, până la micile distracţii ale vârstei: plantând un copăcel, sau învățând să pescuiască, să călărească, să conducă o maşinuţă, să tragă cu arma, să înoate, dar şi în clasă, alături de colegii săi, sau în ocazii oficiale, alături de părinţi, bunici şi oficialități, un copil Rege!

 

Save

Save

Save

 

Premiul special pentru celebrarea CENTENARULUI

​Pe 15 ianuarie 2018, de Ziua Culturii Române și a marelui nostru poet Mihai Eminescu, în cadrul Galei de decernare a Premiilor AFCN 2017, aflată la cea de-a III-a ediție, desfășurată la Institutul Cultural Francez din București, Asociația România Culturală a primit Premiul pentru Celebrarea CENTENARULUI 2017, pentru Proiectul cultural „Regina Soldat”.

Acest premiu special, i-a fost înmânat președintelui ARC, istoricul Anca Beatrice Todireanu, de Directoarea Administrației Fondului Cultural Național, dna Irina Cios.

 

Save

Save

Save

 
Dragi artisti, iubitori de arta, colectionari si pasionati,
 

Incepand de astazi, galeria virtuala va gazdui lucrarile unor artisti contemporani cunoscuti.

 

Pentru noi aplicatii in galeria virtuala ne puteti contacta prin formularul de contact, disponibil in prima pagina.

In urma selectiei vom contacta individual fiecare artist ales sa expuna.

Va dorim o zi plina de soare, arta si bucurie!

 

Save

Save

Save

 


Abonati-va la ultimele noutati!


Save

Save

Save